🌸Dünyada her 5 kişiden 1inde görülen ve Türkiye'de 40-49 yaş grubundaki erkeklerin %44, 60-69 yaş grubu kadınların ise %56sı gibi yüksek bir prevelansını tehdit eden metabolik sendrom, eminim sizlere de çok yabancı gelmeyecektir💐
🌸Metabolik sendrom aslında bireyde genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak çıkan, birden fazla kardiyovasküler risk faktörünün kümelendiği hastalık grubudur.
Başlıca etkenleri;
🖤Abdominal obezite
🖤Bozulmuş glikoz toleransı, insülin direnci veya diyabet
🖤Hipertansiyon
🖤Dislipidemi, yüksek TG düşük HDL oranları
🌸Yani insülin direnciyle haşlayan, abdominal obezite, glikoz intölerasyonu yada diyabet, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi sistemik bozuklukların birbirine eklendiği ölümcül bir endokrinopatidir.. Hepsi birbirini tetikleyebilir, bağlantılılardır
🌸Örneğin TEKHARF çalışmasına göre kronik arter hastalığı gelişmiş kişilerin %53ünün zaten metabolik sendrom hastası olduğu saptanmıştır.
Risk faktörleri;
🖤Obezite
🖤ileri yaş
🖤genetik
🖤menepozal dönem
🖤sigara kullanımı
🖤yanlış diyet alışkanlıkları, yüksek CHO'lu beslenme
🖤Fiziksel inaktivite
✍🏻Sağlıklı yiyecek seçimi, tuzun ve kalorinin kısıtlanması, düşük glisemik indeksli besinlerin seçimi, yüksek lifli gıdaların düzenli tercihi ve akdeniz tipi beslenmenin lipid profili ve kan basıncı profillerinde olumlu sonuçlar yarattığı gösterilmiştir.
✍🏻Fiziksel inaktivite ile mücadele önemli anahtarlardandır. Günde 30 dk tempolu yürüyüş gibi orta şiddette düzenli egzersiz yapmanın kilo kontrolündeki yararı kanıtlanmış olup egzersizin derecesini arttırmanın ek yarar sağladığı bildirilmiştir.
✍🏻Yaşam tarzı değişikliğiyle ~%10'luk bir vücut ağırlığı kaybı ile insülin direnci ve oksidatif stres belirteçlerinin olumlu yönde değiştiği gösterilmiştir.
✍🏻Turunçgil tüketimi MetS'u azaltabilir
✍🏻Çocukluk çağı obezitesi erişkin Mets ve Diyabeti etkileyebilir
✍🏻Şizofreni hastalarında D vitamini eksiliği Mets tetikleyebilir
✍🏻Ergenlerde şeker kullanımı Mets tetikleyebilir
✍🏻Mama ile beslenen bebeklerde ve erken doğum olan bebeklerde Mets riski emen bebeklere oranla daha yüksektir
✍🏻Spor ile karakterize HDL yüksekliği MetS riskini azaltabilir
✍🏻Yüksek karbonhidrat içeriği olan besinler MetS riskini arttırabilir
✍🏻SD; 2020 yılında 70 hastayla yaptığı çalışmada, hastalara IF diyeti uygulamış ve MetS komplikasyonlarında azalma gözlemlemiştir.
👐🏻Daha çok bulguya ihtiyaç olmasına rağmen bireylerin çoğunda, azalan BKI ile, tansiyon dengelenmiş, plazma glukoz seviyesi düzenlenmiştir.
✍🏻Kalori hesabına göre yapılan, düzenlenmiş IF diyetlerinde son yapılan çalışmalar; uzun soluklu olmasada, hastanın yaşam şekline göre uygulanabilir aralıklı kalori diyetlerinin MetS üzerinde de etkili olabileceğini göstermekte.
🌸IF ve Paleotik diyetler kontrollü çalışmalarda kilo kaybına neden olabilir. Ancak yoğun diyetetik destek olmadan, serbest yaşam koşullarında uzun vadeli etkinliklerine ilişkin kanıtlar çok azdır.
Comments