top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Özdemir

Aydınlanış Yazısı - Bilişsel Davranışçı Terapi

Güncelleme tarihi: 29 Ağu 2021



Bu sabah kahvaltıda enn sevdiğim çikolatalı keklerden vardı, kendimi tutamayıp biraz fazla kaçırdım.

Öğlen komşumuz kendi yaptığı pasta ve poğaçaları getirmiş çok güzellerdi, "Bir daha da ne zaman bulurum" diye düşünüp tabağın yarısını yedim.

Akşam, tüm gün sağlıksız beslendiğim ve bu kadar yemeye kesin kilo alacağımı hissettiğim için (DÜŞÜNCE) uyuyana kadar bir daha su hariç hiç bir şeyi ağzıma sürmemeye karar verdim (DAVRANIŞ) ama gece hem çok acıktığım için hem de yaptığım hiç bir şeye odaklanamadığım için mutfağa girip önüme ilk gelen şeyleri 4 dakikada silip süpürdüm. Zaten diyet konusunda hep başarısızım (DUYGU)...


Hatayı nerde yaptım?🌟

.

Bu ve bunun gibi hayatınızın her alanını örneklendirebileceğiniz durumlar size de tanıdık geliyorlar mı?

Bence, kendimizde ve çevremizde sıkça rastlayabileceğimiz bu durumların en güzel açıklayıcısı; Bilişsel Davranışçı Terapi (Cognitive Behaviour Therapy)

🌸Kendileri; dünyada en çok kabul gören ve en sık uygulanan, bilimselliği pek çok çalışmayla kanıtlanmış bir terapi yöntemidir.

Anksiyete, depresyon, alkol, madde kullanımı, yeme bozuklukları, fobiler, uyku bozuklukları, ağrılar gibi kişiyi birebir etkileyen pek çok rahatsızlıkta etkili sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır.

🌸Düşüncelerin, duyguların ve davranışların arasındaki bağı kabul eder.

🌸ve bize; duygularımızı, düşüncelerimizi önemsemediğimiz davranışlarla yaşamaya çalışmak yerine 'farkında' olmayı öğreterek düşüncelerimizi kontrol etmeyi ve bu sayede duygu ve davranışlarımızı olumlu etkilemeyi hedefler.


Günlük 500 kcal aldığımız, en sevmediğimiz yemeklerle hayatımızı geçirmeyi planladığımız, kalorili her şeye ömür boyu restimizi çektiğimiz ve günde 10 saat antrenman yapmaya başladığımızda işe yaramamasının en temel sebeplerinden biri de işte burada gizlidir.


🌸Bedenimiz, ruhumuz, düşüncelerimiz, hislerimiz ve davranışlarımız birbirinden ayrılmaması gereken bir bütündür. Kendinizi dinleyin, vücudunuza kulak verin ve gerçekten ihtiyacınız olan şeyin ne olduğunu anlamak için zaman ayırın.

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page